Vénusz légycsapója

A vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) a legismertebb húsevő növény, megannyi horrorfilm népszerű karaktere. Könnyű tarthatósága mellett látványos rovarfogó technikáját (kevesebb, mint 1 másodperc alatt képes összezárni a csapóit) igen kedvelik. A csapda mindkét lebenyén 3-3 érzékelő szőrszál található, ha ezek közül egy időben kettőt érint a rovar, akkor a csapda záródik. Különösen hatékony nagyobb rovarok (legyek, darazsak) ellen. Az alapfaj csapdájának belseje sok napfény hatására szépen pirosodik. A kereskedelemben számtalan kertészeti változat van jelen, melyek mind formában, mind pedig színben az alapfajtól igen eltérők lehetnek. A növényt teleltetni kell, ekkor alacsony hőmérsékleten (0-10 fok) és sok fény mellett tartandó, továbbá ültetőközege ekkor csak nedves legyen! Ebben az időszakban ne álljon a növény cserepe folyamatosan vízben!

Vénusz légycsapója ajánlat

A csomagban az alábbi termékek találhatók:

  • 15 db S-méretű Vénusz légycsapója növény, különböző fajtákból válogatva címkézetlenül és változó arányban
  • 60 db Vénusz légycsapója magkeverék
  • 4 liter (2×2 l) Vénusz légycsapója speciális ültetőközeg
  • Részletes magvetési és tartási útmutató

Ára: 14500 Ft

(19500,- Ft helyett, korlátozott ideig)

HAMAROSAN!

Dionaea muscipula MIX

Ezzel az összeállítással azoknak szeretnénk kedveskedni, akik saját maguk kívánnak különböző fajtájú Vénusz légycsapója növényeket nevelni egészen kiskoruktól kezdve. Az összeállításban 10 db S-es méretű növény szerepel, melyek az alábbi fajtákból kerülhetnek ki, címkézetlenül és változó arányban: Forma typica, Big mouth, Szilvia, Fine tooth x red, All green, Dentata, Red line, RK1, Low Giant.   

Ára: 7500 Ft / 10 db

HAMAROSAN!

Dionaea muscipula ‘Forma typica’

Az alapfaj jellegzetessége, hogy a növény csapdáinak belseje kellő fény hatására szépen vörösödik. Könnyen tartható, hálás növény, igazi klasszikus a ragadozó növények között! Májusban virágzik, a virágok beporzásával a faj csíraképes magot terem. Télen a növény növekedése megáll, csapdáinak jelentős része elszárad. Ebben az időszakban teleltetni kell, 0-10 fok közötti hőmérsékletet, sok fényt és jóval kevesebb vizet kíván! Ezután tavasszal ismét erőteljes növekedésbe kezd!

Dionaea muscipula ‘Big mouth’

Az egyik leglátványosabb fajta, hiszen a felnőtt növény hatalmas méretű csapdákkal rendelkezik! Helyes tartás mellett a kifejlett növények csapói akár elérhetik a 3-3,5 cm-es méretet! Napsütés hatására a csapdák belseje intenzív vörös színeződésűvé válik! Télen a növény erőteljesen visszapusztul, de tavasszal ismét nagyon gyorsan kihajt, az előző évi méreténél sokkal nagyobbra nőve! Telelése alatt mérsékelten öntözzük!

Dionaea muscipula ‘Szilvia’

Egy magyar nemesítésű fajta, amely csakugyan hatalmas méretével tűnik ki.
A csapdák mérete megközelíti, sőt sok esetben meg is haladja a Big mouth fajta csapóméreteit. A csapdák általában a talajfelszínen nőnek, a levelek nem felállók. Nagyméretű, fehér virágait májusban hozza, erőteljes virágszáron. Beporzással a virágok csíraképes, nagyméretű magokat teremnek. Télen a fajta kissé visszapusztul

Dionaea muscipula ‘Fine tooth x red’

Egyike a sok kertészeti változatnak. A növény egyedülálló jellegzetességei közé tartoznak a csapdák szélén található, az alapfajénál jóval hosszabb és vékonyabb pillák.Emellett a csapdák belseje napsütés hatására intenzíven pirosodik, mintegy „izzik”! Látványos megjelenésű fajta, ugyanakkor mérete valamivel kisebb az alapfajénál. Szintén teleltetést igényel, rá is vonatkoznak az alapfajnál leírtak!

Dionaea muscipula ‘Red line’

Szintén egy különleges fajta, melynek csapóján kívülről egy piros csík húzódik. A jellegzetes színeződés nyáron, sok napfény hatására alakul ki. Mellette a növény csapdájának belseje intenzív vörös színeződésű. Felnőttként sem nő túl nagyra, a talajon elhelyezkedő csapókat nevel! Tavasszal virágzik, az alapfajnál általában kevesebb csíraképes magot terem.

Dionaea muscipula ‘All green’

Színeződés szempontjából igen különleges fajta, mert az egész növény haragoszöld színben pompázik. Még a csapda belsejében sem figyelhető meg pirosas szín erőteljes napsütés hatására sem! Maga a növény nagyméretű, tavasszal több, erőteljes virágszárat hoz számtalan virággal. Beporzás után sok és nagyméretű csíraképes magot érlel. Télen nem pusztul erőteljes vissza, de ekkor kevesebbet öntözzük és hűvös helyen tartsuk!

Dionaea muscipula ‘All red’

Gyűjtőknek való igazi ritkaság, kereskedelmi forgalomban ritkábban kapható. Az egész növényre jellemző, hogy az intenzív megvilágítás hatására vörös színben pompázik a levélnyéltől kezdve a csapdák külsején át a belső felületig. Felnőttként is kisebb termetű, ritkábban virágzik és kevés csíraképes magot teremt. A teleltetésre oda kell figyelni, érzékeny ekkor a túlságosan vizes közegre!

Dionaea muscipula ‘Red dragon’

A növény kellő napfény hatására intenzív vörös színben pompázik, ugyanakkor általában a leveleken és a csapók szélén egy-egy zöldes színű sáv megmarad. Leveleit általában az ég felé növeszti, azok felfelé állnak. Az idősebb tövek nagy méretek elérésére képesek, gyakran önmaguktól tövet osztva szaporodnak. Ritkábban virágzik, viszont csíraképes magot nem terem a fajta. A téli időszakban erőteljesen visszapusztul, tavasszal kihajt!

Dionaea muscipula ‘Erecta’

Ez a változat hasonló az alapfajhoz, azzal a különbséggel, hogy minden levele a magasba törve felfelé áll. Helyes tartás mellett nagy méreteket is képes elérni! Nagyméretű fehér virágokat hoz, melyek sok csíraképes magot teremnek. Ez a változat is erőteljesen visszapusztul télen, majd tavasszal gyorsan kihajt! Könnyen tartható változat!

Dionaea muscipula ‘Dentata’

Egyike a leglátványosabb kertészeti változatoknak. A fajta különlegességét az adja, hogy a csapdák széléről a pillák hiányoznak, azaz a növény “fogatlan”. A méret specifikus szelekciót szolgáló fogak hiánya azonban a növényt nem akadályozza a zsákmányejtésben. Kereskedelmi forgalomban ritkán kapható, igazi ritkaság! Ritkán virágzik, csíraképes magot akkor sem terem! A téli időszakban a növény visszapusztul!

Dionaea muscipula ‘RK1’

Ez a fajta nagyban hasonlít a fogatlan típushoz, azzal a különbséggel, hogy csapószéli pillái megvannak, csak nagyon lerövidültek! Felnőttként nagyobb méret elérésére képes, ekkor a növény sok csíraképes magot terem! Leveleinek egy része felfelé tör, még a többi a talaj közelében helyezkedik el. A csapdák belseje pirosodó! Télen kevesebbet öntözzük!

Dionaea muscipula ‘Sawtooth’

A fajta igen ritka, a nehezebben beszerezhetők közé tartozik. Jellegzetességeként a pillák hiányoznak és emellett a csapdák széle erőteljesen bemetszett. Ennek hatására a csapdák cápafogakra hasonlítanak. Intenzív napsütés hatására szépen pirosodik a maga növény és a csapdák belseje is! Felnőtt korában sem nő túl nagyra, inkább közepes termetű. Ritkán virágzik, csíraképes magot nem terem.

Dionaea muscipula ‘Cross teeth’

Egyike a legnehezebben beszerezhető fajtáknak. Ritkasága abban rejlik, hogy a csapószéli pillák keresztben állnak, ugyanakkor ez nem akadályozza a rovarfogásban! A levéllemezek keskenyek, maguk a csapdák pedig közepes méretűek, kissé gömbölydedek. Ritkán virágzik, csíraképes magokat nem terem. Gyűjtőknek való igazi ritkaság!