Trópusi harmatfüvek

Főként a trópusokon nagy számban előforduló ragadozó növények a harmatfüvek. Nagymértékű változatosság jellemzi őket mind méretben, mind pedig alakban. Egy dologban azonban megegyeznek; mindannyiuk ragadós, légypapírszerű csapdával rendelkezik. A névadó, ragadós harmatcseppek termelését a leveleken elhelyezkedő, nyeles mirigyek (tentákulumok) végzik. Többségük könnyen tartható és magról különösen jól szaporítható. Tartásukban meghatározó a minél több közvetlen napfény és a bőséges vízellátás. Egész évben szobahőmérsékleten tarthatók, nem telelnek!

Drosera capensis ‘Forma typica’

A természetben, Dél-Afrikában is előforduló alapfaj. A növény hosszú, zöld színű levelein a mirigyszőrök rózsaszínűek. Gyorsan fejlődik, könnyű a tartása, a többéves tövek hatalmas méretűek lehetnek! Sűrűn virágzik, virágai viszonylag nagyok és rózsaszínűek. A beporzást követően rengeteg, apró méretű mag fejlődik, melyekkel eredményesen szaporítható! 

Drosera capensis ‘Alba’

A fenti alapfaj tentákulumai rózsaszínűek, míg ennek a fajtának fehérek! A növény a helyes gondozást nagyméretű fehér virágokkal hálálja meg. A virágok önporzóak, csíraképes magokat kötnek. A magok kicsik, fényre csírázók. A növény alatt folyamatosan állhat lágy víz, tartása egész évben szobahőmérsékleten történjen!

Drosera capensis
’Merry go round’

Nagyban hasonlít az alapfajra, viszont ennek a változatnak szépen, szimmetrikusan nőnek a levelei, mintegy „körhintára” emlékeztetve.
A mérete is valamivel nagyobb, mint az alapfajnak! Nagyméretű rózsaszínű virágokkal rendelkezik, melyek rengeteg csíraképes magot kötnek. Sok napfény hatására a növény mirigyszőrei piros színt vesznek fel! Látványos fajta!

Drosera capensis
’Narrow Leaf’

Nagyban hasonlít az alapfajra, azzal a különbséggel, hogy a levelek nyele annál keskenyebb, törékenyebb megjelenésű. Méretét tekintve, az valamivel szintén kisebb, mint az alapfajé! Gyakran virágzik, sok csíraképes magot teremnek a rózsaszínű virágok! Keskenyebb levele ellenére hatékony ragadozó! Könnyen tartható fajta!

Drosera capensis ’All red’

Az egyik legszebb fajta! Szépsége intenzív napsütés hatására alakul ki. Ekkor a növény levélnyele, levele és tentákulumai is egyaránt intenzív vörös színben pompáznak! Ritkábban virágzik, a virágok sötét ciklámen színűek! A többéves példányok igen nagyméretűek lehetnek! Ritkábban kapható, gyűjteményes darab!

Ára: 1500 Ft

HAMAROSAN!

Drosera spatulata

Kereskedelmi forgalomban a leggyakrabban előforduló, kezdőknek kifejezetten ajánlott ragadozó növény. A levelek tőlevélrózsát alkotnak, lapát alakúak, a talaj felszínén elterülők. Meghálálja a helyes tartást, gazdagon virágzik, gyorsan fejlődik és rengeteg csíraképes magot terem. A virágok aprók, rózsaszínűek! Napsütés hatására a növény intenzíven vörösödik.

Drosera capillaris

Nagyban hasonlít az előző fajra, de annak napsütés hatására kialakuló vörös színe sokkal erősebb. Nagyobb méretű, könnyen tartható, hálás faj! A levelek tőlevélrózsát alkotnak, a levélnyelek hosszúak. Fehéres-rózsaszín, kisméretű virágokkal rendelkezik. Gazdagon virágzik, sok csíraképes magot érlel.

Drosera burkeana

Közepes termetű, könnyen tartható harmatfű. A növény levelei keskenyek, zöld színűek. Sok napsütés hatására a tentákulumok vöröslők. A kisméretű, rózsaszínű virágok gyakran nyílnak, rengeteg csíraképes magot teremve! Többedmagával ültetve mutatós csoportot alkot!

Drosera venusta

Ennek fajnak a levelei a tőlevélrózsából nyújtózkodva törnek az égbe. Közepes termetű, könnyen tartható faj. Nyaranta, sok napfény hatására intenzív vörösödés figyelhető meg a növényen! Ciklámenszínű virágait rendszeresen nyitja, sok csíraképes magot teremve.

Drosera
intermedia x brevifolia

Rendkívül szimmetrikusan növő, tőlevélrózsás harmatfű hibrid. Az egyik szülője a télálló közteslevelű harmatfű, ennek ellenére ez a faj nem télálló, egész évben szobahőmérsékleten tartandó! Télen kissé visszapusztul, majd tavasszal erőteljes hajtásba kezd. A levelek zöld színűek, napsütés hatására sem vörösödnek meg. Gyakran virágzik, ellenben a virágok sterilek.

Drosera aliciae

Az előző két fajnál jóval nagyobb méretű harmatfűfaj. Látványos a nagyméretű tőlevélrózsa, a levelek lévő tentákulumok napsütés hatására szépen pirosodnak.
A virágszár meghajolva, alulról felnőve emelkedik ki. Gyönyörű, nagyméretű virágai rózsaszínben pompáznak, sok csíraképes magot kötve.

Ára: 1250 Ft

HAMAROSAN!

Drosera nataliensis

Nagyméretű tőlevélrózsás harmatfűfaj, mely küllemre az előző fajhoz hasonlít. Könnyen tartható; nagy és széles, nyáron pirosodó levelekkel rendelkező növény, ami hosszú virágszáron hozza lilás virágait. Sok csíraképes magot terem, ezekkel jól szaporítható!

Drosera curviscapa

A Drosera aliciae alfajának tekintik, ahhoz nagyon hasonló a faj. Különbség, hogy ennek a levelei intenzív napsütés hatására sem lesznek annyira vöröslők, mint a Drosera aliciae esetében. Virágai lilák, nagyok, sok csíraképes magot teremnek! Könnyen tartható növény!

Ára: 1250 Ft

HAMAROSAN!

Drosera nidiformis

Ovális levéllemezű és hosszúkás levélnyelekkel rendelkező növény; az egyes levelek felállóak! Sok napfény hatására az egész növény intenzív vörös színben pompázik. Évelő harmatfű, sok csíraképes magot köt, a virágok fehéres rózsaszínűek. Idősebb példányok igen nagyok is lehetnek!

Ára: 1250 Ft

HAMAROSAN!

Drosera binata

Villás harmatfűnek nevezzük a fajt, mely utal a növény villa alakú leveleire. Gyakran virágzik, a virágok fehér színűek. Rengeteg csíraképes magot köt, mintegy sokszor gyomosítva a gyűjteményeket. Nagyon könnyen tartható, viszont télre a növény visszapusztul, majd tavasszal gyökérről újra kihajt, teljesen új leveleket fejlesztve.

Drosera binata var. dichotoma

A villás harmatfű duplavillás változata, azaz a villás ágak még egyszer elágaznak. Nagyméretű, hatékony ragadozó növény; a villás ágakat sok esetben teljesen beborítják a pórul járt rovarok. Fehér színű virágait gyakran nyitja, szintén rengeteg csíraképes magot teremve. Vastag gyökereiről tavasszal hajt ki, a téli visszapusztulás után.  

Drosera affinis

Nagyon jellegzetes, egy kisebb fácska formájúra fejlődő harmatfű! A növény képes akár 10 cm magasságúra is megnőni! A levelek nyele hosszú, a levéllemez pedig ovális alakú. Könnyen tartható, viszonylag lassabb fejlődésű faj! Fehér virágait ritkábban nyitja, viszont magról rendkívül jól szaporodik!

Drosera adelae

A lándzsalevelű harmatfű nagy méretéről és lándzsa alakú leveleiről könnyen felismerhető. A növénynek széles leveli vannak, eltérően a többi harmatfűtől. Tökéletesen tartható szobában, kedveli a párás és meleg, de tűző naptól védett helyeket. Egy kisebb akváriumban vagy akár egy befőttesüvegben is tökéletesen tartható! Virágai kicsik, pirosas színűek, ellenben sterilek! Vegetatívan szaporítható.

Drosera filiformis ’All red’

A fonállevelű, télálló harmatfű piros színű, trópusi klímához alkalmazkodott nem télálló(!) változata. Nagyon szereti a bőséges fényt, ilyenkor intenzív vörös színben pompáznak hosszú, fonál alakú levelei. Szobai tartásra kiválóan alkalmas, tegyük egy kisebb akváriumba vagy egy nagyobb befőttesüvegbe! Könnyen tartható, gyors fejlődésű növény! Sokszor nehezen beszerezhető, gyűjtőknek való ritkaság.

Drosera madagascariensis

Nagyobb méretű fává fejlődő harmatfű, mely 30 cm magasra is megnőhet; ekkor már támasztékot igényel! A növény száráról sugárirányban erednek hosszú levélnyelű és kerekded levéllemezű levelei, harmatcseppekkel sűrűn ellátva. Idősebb korában virágzik, ekkor nyitja rózsaszínű virágait sok magot teremve. Ekkor már alulról kissé felkopaszodik a növény szára!

Drosera ascendens

Különleges megjelenésű, ritkábban kapható harmatfűfaj. A növény közepes termetű, a levelek viszonylag vastagok és hullámosak. Sok napsütés hatására a növény vörös színben izzik. Közepesen nehéz a tartása, magasabb páratartalmat kíván! Ritkábban virágzik és kevesebb csíraképes magot köt. Inkább haladóknak való ritkaság!

Drosera slackii

Hatalmas termetű faj a tőlevélrózsás harmatfüvek között! Idősebb korban a növény átmérője akár a 10 cm-t is megközelíti. Igazi szépsége kellő napütés hatására mutatkozik meg, ekkor nagyméretű növény vörös színben díszlik. Nagyméretű rózsaszín virágokkal rendelkezik, ellenben magot nem érlel. Viszonylag ritkán kapható, értékes faj!

Drosera admirabilis x slackii

Csakugyan termetes faj a tőlevélrózsás harmatfüvek között! Nagysága a Drosera slackii méreteivel vetekszik, de a növény levelei nem vörösödnek intenzív napsütés hatására sem. Ritkán virágzik, hatalmas lila virágai a harmatfüvek között tartósak, de magot nem érlelnek. Szaporítása vegetatív úton, levéldugványokkal történhet. Kimondottan ritkán kapható, értékes faj!

Drosera coccicaulis

Karakteres faj a harmatfüvek között! Levelei határozottak, kissé vaskosak és felfelé állók. A levelek vége kerekded alakú, maga a levél pedig napfény hatására vörös színt vesz fel. Nagytermetű virágokkal rendelkezik, melyekből csíraképes mag gyűjthető. Többedmagával szép telepeket alkot!

Ára: 1750 Ft

HAMAROSAN!

Drosera hamiltonii

Nagyobb termetű és lassú fejlődésű harmatfű, zöldszínű lapított levelekkel. Napfény hatására a levelek csak kismértékben vöröslők. Eredeti élőhelyén, Ausztráliában a Cephalotus follicularis kísérőnövénye. Ritkán virágzik, nagyméretű lilás virágai magot nem érlelnek. Inkább gyűjtőknek ajánlott, nehezen beszerezhető ritkaság.

Drosera tomentosa var. glabrata

Kistermetű és igen kompakt növekedésű tőlevélrózsás harmatfű. A levelek vöröses színezetűek lesznek kellő fény hatására. Gyakran telepesen fordul elő, ami a rengeteg, elszóródó csíraképes magnak köszönhető. Virágai kicsik, nem túl gyakran virágzik. Könnyen tartható, hálás faj!

Drosera sp. ’Botswana’

Az alábbi növény egy közepes termetű dél-afrikai harmatfűfaj. Felfelé álló leveleivel igen jellegzetes, napsütés hatására a növény vörös színben pompázó. Könnyű tarthatósága mellé a rózsaszín virágok beporzásával képződő nagy mennyiségű, jól csírázó mag párosul. Gyorsan nő, igénytelen!

Drosera sp. ’South Africa’

A dél-afrikai flórabirodalom számtalan harmatfű eredeti élőhelye; ez a faj is innen származik. A növény levelei napsütés hatására mérsékelten vörösödnek. A kicsiny virágok rengeteg csíraképes magot érlelnek, melyekkel a faj jól szaporítható. Könnyen tartható, mutatós harmatfű!