GY.I.K

Az alábbiakban a leggyakrabban feltett kérdéseket igyekeztünk összegyűjteni. Kiemelt célunk, hogy a felmerült kérdéseire mielőbbi választ kapjon, ellenben ha a lentiek tanulmányozása után még megválaszolatlan kérdése marad, úgy keressen minket bizalommal a ‘Kapcsolat’ menüpontban található elérhetőségeinken, ahol készséggel állunk rendelkezésére! Adott kérdésre kattintva a lenyíló ablakban megjelenő válasz elolvasható! A gyűjteményt folyamatosan frissítjük!

TARTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK:

Nagyon igényesek ezek a növények, nehéz a tartásuk?

Néhány alapszabályt betartva a ragadozó növények tartása nem nehezebb egy orchidea gondozásánál! A növényekről való kellő információval páratlan szépségű növények nevelhetők akár kertesházban, akár a belváros közepén. Tartásuk kulcsszavakban: savanyú talaj (natúr tőzeg), lágy víz (esővíz), folyamatosan nedves talaj (kivétel néhány faj esetében a téli időszak), természetes táplálék (rovarok), minél több közvetlen napfény.

Mekkorára nőnek ezek a növények?

Habár a ragadozó növényeket nem a növényvilág óriásai között tartjuk számon, méretük még így is széles skálán mozog. A legkisebb rovaremésztő növények a törpe harmatfüvek (Drosera), melyek mérete 1 cm. A legnagyobbak között a kancsókákat (Nepenthes) és a kürtvirágokat (Sarracenia) találjuk. A kancsókák esetében a kancsók akár a 20 cm-t is elérhetik, míg az egyes kürtvirágok magassága 1 m is lehet.

Veszélyesek-e egy kisgyerekre/háziállatra a ragadozó növények?

Sem emberre, sem állatra egyáltalán nem veszélyesek a ragadozó növények! Amennyiben a vénusz légycsapójának csapdájába helyezzük ujjunkat, úgy a csapda természetesen összezáródik, de egy könnyed mozdulattal egyből ki is húzhatjuk ép ujjunkat a csapda lebenyei közül.

Hogyan tudok kellően magas páratartalmat biztosítani a növényeknek?

A ragadozó növények igénylik a magas páratartalmat: ezt könnyen biztosíthatjuk, ha a cserepük alá egy szélesebb, vízzel teli tálcát teszünk. Egyes fajok (például a kancsókák) azonban kissé igényesebbek, mert cserepük nem állhat vízben, de folyamatosan nedvesnek kell lennie az ültetőközegüknek. A napi két-háromszori permetezés azonban megoldja ezt a problémát is! Amennyiben rendelkezésre áll egy használaton kívüli terrárium, úgy a növényeket cserepestől az ebben lévő lágy vízbe állítva a párásítás tökéletesen megoldott.

Hová tegyem a növényt a lakásban?

A ragadozó növények mindegyike meglehetősen fényigényes, így lakásban mindenképpen ablak közelében célszerű a növényt elhelyezni. A legjobb egy keleti fekvésű ablak, de ha a nyári perzselő napsütéstől árnyékoljuk a növényeket, akkor megfelel a déli vagy nyugati fekvésű ablak is. Szerezzünk be egy szélesebb műanyag tálcát, majd ebbe lágy vizet töltve a növényeket cserepestől a tálcába állítsuk!

Hová tegyem a növényt a szabadban?

A kültéri elhelyezésnél fontos szempont, hogy a növényeket lehetőleg szélvédett helyre tegyük. A kürtvirágot (Sarracenia) és a Vénusz légycsapóját (Dionaea muscipula) közvetlen napfényre helyezzük,árnyékolni csak az igen erős nyári, perzselő napsugárzás elől kell őket. A kancsókákat kissé árnyékosabb helyre tegyük, például kiakaszthatjuk őket a fedett teraszra. A megfelelő páratartalom biztosítása érdekében törekedjünk esetükben a napi kétszeri, lágy vízzel történő permetezésre. A hízókákat (Pinguicula) és a többi növényt is félárnyékos helyre tegyünk, például egy nagy lombos fa alá. A növények nagyjából ősz közepéig maradhatnak kint; ha a hőmérséklet éjszakánként már hidegebbre fordul, akkor vigyük be őket! .

A megemésztett rovarok miatt valóban kellemetlen szagúak ezek a növények?

A legkisebb mértékben sem rossz szagúak a ragadozó növények! Ennek oka, hogy az emésztés során lényegében csak a rovarok összeszáradt váza marad hátra, amely teljesen szagmentes! Egyes növények virágai (pl. Sarracenia fajok) még kellemes illattal is bírnak, míg más fajok teljesen szagtalanok!

Milyen vizet használhatok az öntözéshez?

A ragadozó növények öntözésére csak lágy víz használható! A magyarországi vizek többsége sajnos meglehetősen kemény, így öntözésre alkalmatlan, attól a növények rövid időn belül elpusztulnak! A felforralt, majd lehűtött csapvíz csakugyan alkalmatlan: forralással csak a víz változó keménységét okozó ionokat távolítjuk el, az állandó keménységet adó ionok ugyanúgy megmaradnak a vízben! Öntözésre a leginkább megfelelő az esővíz, de ha ennek gyűjtése nem megoldható, úgy az ioncserélt víz is tökéletesen megfelel! Ioncserélt vizet nagyobb áruházakban, drogériákban vagy benzinkutakon vásárolhatunk. Amennyiben a címkén szerepel a növényápolásra való felhasználási mód, úgy öntözésre megfelel!

Lehet tápoldatozni a ragadozó növényeket, hogy szebbek és nagyobbak legyenek?

Nem szabad semmilyen tápoldatot adni ezeknek a növényeknek! Eredeti élőhelyük is tápanyagszegény, ezáltal nem viselik jól a többlettápanyagot. Amennyiben mégis tápoldatot kapnak, úgy először deformált leveleket fejlesztenek és rövid időn belül elpusztulnak! Természetes rovarzsákmánnyal (legyek, szúnyogok) etessük őket, ettől növekedésük sokkal intenzívebb lesz és nagyobbra is nőnek. A vénusz légycsapója esetében arra mindenképpen figyeljünk, hogy hagyjunk szabad csapdákat a növényen, ne helyezzünk minden szabad csapdába táplálékot jelentő rovart!

Ha nincs más éppen kéznél, akkor virágföldbe is elültethetem a ragadozó növényeket?

Egyáltalán nem, a virágföldtől rövid időn belül elpusztulnak! Ezek a növények a savanyú, tápanyagban szegény ültetőközeget részesítik előnyben, ilyen a natúr rostos mohatőzeg.

Milyen gyakran kell átültetni a ragadozó növényeket? Milyen talajba ültessem őket?

A növényeket 1-2 évente célszerű átültetni, ha az ültetőközegük szemmel láthatóan már nagyon tömörödött. Az átültetésre a kora tavaszi időszak a leginkább megfelelő, amikor a növények még nem kezdték meg intenzív növekedésüket. Ettől eltérően – például kártevők megjelenése esetén vagy tőosztás céljából – a növények természetesen év közben is átültethetők, de valószínűleg ez nagyobb stresszt jelent számukra. Átültetésük natúr, semmilyen adalék- vagy tápanyagot tartalmazó rostos mohatőzegbe történik, ilyen például a nagyobb kertészeti áruházakban kapható Novobalt vagy Lith Peat márka. A kereskedelemben előforduló további tőzegfajtákról és falhasználhatóságukról az alábbi oldalon talál további információt: Magyar Rovaremésztő Növény Természetvédő Egyesület – Ültetőközegek.

Hogyan kell átültetni a ragadozó növényeket?

Az átültetést mindig az új ültetőközeg elkészítésével kezdjük. A tőzeget keverjük be kevés mennyiségű lágy vízzel: a friss tőzeg kezdetben meglehetősen nehezen veszi fel a nedvességet, így nagyon alaposan dolgozzuk össze! Amennyiben az átültetendő faj megkívánja, úgy adjunk a nedves tőzeghez különböző keverékanyagokat (pl. kertészeti perlit, kvarchomok) meghatározott arányban. Miután átdolgoztuk az egészet, tegyük a tőzeget a cserépbe lehetőleg színültig megtöltve azt! Fontos, hogy ne nyomkodjuk le és ne tömörítsük a cserépben a közeget, hanem hagyjuk lazára amennyire csak lehet, hogy szellőzhessen is! Az új cserép elkészítését követően vegyük ki a növényt a régi cserépből. Figyeljünk rá, hogy a legtöbb fajnak fejletlen és kisméretű gyökere van, ami könnyen szakad! A kiszabadított növény gyökeréről óvatosan szedjük le az elhasználódott tőzeget, majd kevés lágy vízben megmozgatva a gyökereket mossuk le a maradék közeget! A friss talajba készítsünk a gyökérnek megfelelő szélességű és mélységű lyukat, majd egy csipesz segítségével először a növény gyökereit, majd ezt követően magát a növényt is igazítsuk a lyukba! Fontos, hogy a növényt olyan mélységbe helyezzük, mint az korábban is volt. Ha ezzel megvagyunk, úgy a talajt enyhén tömörítsük a gyökér körül. A növényt címkézzük fel (faj neve), majd állítsuk a cserepet lágy vizet tartalmazó alátétbe, hogy alulról az ültetőközeg megszívhassa magát. Az átültetett növényt a biztos gyökeresedésig (1-2 hét) félárnyékos helyen tartsuk és ügyeljünk a magas páratartalom biztosítására annak közvetlen környezetében!

A növényem levelei megbarnultak. Mi történt a növényemmel és mit tegyek, hogy újra szép legyen?

Az életerős, egészséges növekedéstől eltérő rendellenességet számtalan tényező okozhatja. Elsősorban tartásbeli okokra vezethető vissza a növények növekedésének megállása, leveleinek barnulása. Ilyen a kevés fény, túl erős nyári napsütés, nem megfelelő öntözővíz, kedvezőtlen hőmérséklet, nem megfelelő ültetőközeg vagy az alacsony páratartalom. Ezentúl a növényeket sokféle kártevő támadhatja meg az egyszerű levéltetvektől a gombás megbetegedésekig. Így arra kérjük, hogy amennyiben növénybetegséggel kapcsolatos kérdést szeretne feltenni, úgy minden esetben mellékeljen egy fotót a tapasztalt jelenségről és pontosan írja le a növény tartásának körülményeit! Kérdését a hello@ragadozokert.hu elektronikus levélcímünkre küldje! Rövid időn belül igyekszünk professzionális segítséget nyújtani, az esetlegesen helytelen tartási körülmények megváltoztatására tanácsot adni vagy kártevő esetén hatékony, a ragadozó növények esetében is alkalmazható vegyszeres kezelést javasolni!

Kell teleltetni a Vénusz légycsapóját?

A Vénusz légycsapóját az életerős, betegségekkel ellenálló példányok neveléséhez szükségszerű teleltetni. Ilyenkor tegyük a növényt hűvös – (-5°C) 0°C – 10 °C közötti – helyre és ekkor talaja csak éppen nedves legyen, ne álljon alatta víz! Biztosítsunk a növény számára annyi természetes napfényt, amennyit csak tudunk. Időnként ellenőrizzük és ha penészedést látunk a növény levelein, azt távolítsuk el! A pihenő időszakot az első fagyok eljövetelétől kora tavaszig, március elejéig tartsuk.

Mit tegyek a vénusz légycsapója kinyílt csapdájában lévő, már megemésztett rovarral?

Az emésztést követően a csapdák belsejében található maradványokat a természetben a szél/eső távolítja el. Mesterségesen az eltávolítás egy finom csipesz segítségével végezhető el. A művelet közben mindvégig ügyelni kell arra, hogy a csapda zárómechanizmusa ne lépjen működésbe! Ennek érdekében kerülendő a lebenyek belső oldalán található érzékelő nyúlványok megérintése.

Le kell vágni a Vénusz légycsapó virágszárát?

A fiatal Vénusz légycsapóját (Dionaea muscipula) nagyon megviseli a virágszár kinevelése és maga a virágzás. Nagyon sok energiát fektet bele és e-miatt a gyenge vagy nem megfelelő teleltetésben részesített, fejlődésben lévő példányok el is pusztulhatnak.
Ennek megelőzésére csak akkor hagyjuk meg a virágszárat, ha a növény erős (több levele van, mint 7), egészséges, növekedése normális és felnőtt növény. Ellenkező esetben inkább vágjuk le a virágszárat olyan közel a tőhöz, amilyen közel csak tudjuk!

Lehet szabadban nevelni a Vénusz légycsapóját?

Igen, a Vénusz légycsapója nagyszerűen érzi magát a szabadban! Kedveli a sok közvetlen napfényt, esetleg csak nyáron, a perzselő naptól védjük enyhe árnyékolással. A szabadban tartott példányok maguk gondoskodnak a táplálékforrás beszerzéséről, egészségesebbek, erősebbek lesznek, mint a szobában tartott társaik. A csapók belsejének piros színe is csak a sok fény hatására jelenik meg.

RENDELÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK:

Mekkorák a küldendő növények?

A küldendő növények élő szervezetek így aktuális méretük az év adott időszaka által befolyásolt. A leadott megrendelés időpontjának függvényében elképzelhető, hogy néhány növény már telel vagy megkezdi telelését vagy éppen tavaszi aktív növekedése előtt áll. Oldalunkon feltűntettük a növények elérhető méretét. Amennyiben a megadott mérettől eltér (kisebb) az aktuális készletünk, úgy több növényt küldünk egy megrendelt termék alatt. Kizárólag olyan növényeket postázunk, melyekről meggyőződésünk, hogy eredményesen meggyökeresednek és megfelelnek elvárásainak!

Milyen állapotban kapom meg a rendelt növényeket?

A növényeket alapesetben cserepek és ültetőközeg nélkül, gyökércsomagoltan postázzuk. A gyökércsomagolt állapotról bővebb információt oldalunkon itt talál: Szállítás – Csomagolás. Külön kérésre, továbbá magasabb postaköltség, és nagyobb megrendelések esetében extra csomagolási költség ellenében lehetőség van a növényeket cserepezve postáztatni. Kérjük ennek igényét a megrendelés leadása során a ’Megjegyzés’ rovatban szíveskedjen jelezni!

A weboldalon látható fotókon a küldendő növények szerepelnek?

A fotók válogatásánál kiemelt szempont volt, hogy azokon a faj/fajtajellegek jól látszódjanak, melyek helyes tartás következtében hosszútávon nyilvánulnak meg. Ugyanakkor előfordulhatnak a fényviszonyok következtében színárnyalatból és intenzitásból adódó különbségek a küldendő növények és a fotók között. Emellett egyes növényeink fajtajellegeiket csak intenzív napsütés hatására alakítják ki, melyek nyár közepén a leginkább szembetűnők.

Feltehetek néhány, a rendelni kívánt növényekkel kapcsolatos kérdést?

Természetesen; ugyanakkor kérjük vegye figyelembe, hogy ez jelentősen lassítja megrendelésének feldolgozását! Igyekszünk minden rendelkezésre álló időnket a növények gondozására és terjesztésére fordítani, így a kérdések megválaszolásra csak szabadidőnkben van lehetőségünk. Célunk mielőbb válaszolni, de előfordulhat, hogy a válaszra hosszabb ideig (különösen a tavaszi időszakban) várni kell. Amennyiben teljesen kezdőként vállalkozik a ragadozó növények tartására, úgy ajánljuk az alábbi oldal alapos tanulmányozását, ahol rengeteg fontos információ megtalálható: Magyar Rovaremésztő Növény Természetvédő Egyesület – Információk kezdőknek.

Hogyan tudok megrendelést leadni?

Megrendelését weboldalunkon keresztül, a jobb felső sarokban látható ’Megrendelés leadása’ gombra kattintva tudja leadni. Oldalunk nem rendelkezik a webáruházakra jellemző kosár szerkezettel, így a rendelés leadása során Önnek kell begépelni a rendelni kívánt termékek (növények, magok, ültetőközegek) nevét, méretét/mennyiségét és darabszámát. Kérjük, törekedjen a megrendelési űrlap pontos kitöltésére és személyes adatainak hiánytalan megadására! Ha végzett az űrlap kitöltésével, úgy rendelését a ’Küldés’ gombra kattintva tudja véglegesíteni. Amennyiben megrendelésének leadása sikeres volt, akkor rögtön egy automatikus e-mail üzenetben igazoljuk vissza megrendelésének beérkezését. Ha nem érkezik meg az automatikus üzenet postafiókjába (kérjük ellenőrizze spam mappáját is), úgy szíveskedjen rendelését a személyes adataival egyetemben közvetlenül elküldeni a rendeles@ragadozokert.hu elektronikus levélcímünkre!

Hogyan tudom módosíttatni/töröltetni a leadott megrendelésemet?

Ha már leadta megrendelését és ezután szeretne további termékeket hozzáadni rendeléséhez vagy a megadott postázási címet módosítani, netalán megrendelését töröltetni, úgy kérjük minden esetben ezt a hello@ragadozokert.hu -ra írt elektronikus levélben tegye meg és ne adjon le rendszerünkben új megrendelést!

Van lehetőség a helyszínen személyesen vásárolni és a növénygyűjteményt megtekinteni?

Jelenleg minden időnket a növények gondozására és azok terjesztésére fordítjuk, ezért nincs lehetőségünk személyesen vásárlókat és látogatókat fogadni! Ugyanakkor a közeljövőben igyekszünk bepillantást nyújtani az általunk nevelt ragadozó növények életébe és így előre egyeztetett időpontban a gyűjtemény megtekintését és a helyszínen történő vásárlást lehetővé tenni. Amennyiben erre már lehetőség adódik, úgy azt közösségi oldalainkon jelezni fogjuk!

Számíthatok bárminemű ajándékra a megrendelésem mellé?

Amennyiben rendelésének összértéke (postaköltség nélkül) eléri az 5000,- Ft-ot, úgy megrendelésével ajándékot (növényt vagy magot) küldünk. Ugyanakkor kisebb értékű megrendelések esetében is mindig valamilyen ajándékkal igyekszünk kedveskedni hálánk jeléül. Általános szabályunk, hogy minél nagyobb értékű a megrendelése, annál több vagy nagyobb értékű ajándékkal kedveskedünk. Igyekszünk visszatérő, rendszeres vásárlóinkat is jutalmazni, ők nagyobb értékű ajándék növényekre vagy magokra is számíthatnak! Tájékoztatjuk, hogy a küldendő ajándékok kiválasztása minden esetben saját döntésünk szerint történik.

Megrendelést szeretnék leadni, mennyibe kerül a postaköltség?

A postaköltség a rendelni kívánt növények mennyiségének és súlyának függvényében kerül meghatározásra. A pontos összeg a visszaigazoló elektronikus levelünkben lesz megtalálható. A tájékoztató jellegű postaköltségeket oldalunkon az alábbi helyen találja: Fizetési információk – Postaköltség.

Van lehetőség a megrendelésemet megbontani és két eltérő címre postáztatni a rendelt termékeket?

Sajnos erre nincs lehetőség, megrendelését minden esetben egy címre tudjuk csak postázni.

Személyesen szeretném a megrendelésemet átvenni, van erre lehetőség?

Amennyiben megrendelésének összértéke eléri az 7500,- Ft-ot, úgy lehetőséget biztosítunk megrendelésének személyes átvételére. Kérjük, az erre vonatkozó igényét a megrendelés leadása során a ’Megjegyzés’ rovatban szíveskedjen feltűntetni! Erre előre egyeztetett helyen (Székesfehérvár vagy Budapest) és időpontban van lehetőség. Személyes átvétel esetén megrendelésének értékegyenlítése a helyszínen, készpénzben történik.

Mikor kell a megrendelésemet kifizetnem?

Megrendelésének ellenértékét minden esetben előre kell kifizetni; a beérkezett rendelését csak ezután tudjuk teljesíteni! Fizetésképpen előre utalást (banki átutalás vagy belföldi postautalvány) tudunk elfogadni, utánvéttel sajnos nem áll módunkban postázni! Kérjük törekedjen visszaigazoló elektronikus levelünk megérkezését követően 7 munkanapon belül rendelését értékegyenlíteni! A fizetésről bővebben információt oldalunkon itt talál: Fizetési információk.

Mennyi időbe telik a megrendelésemet feldolgozni és mikor kapom meg a rendelt termékeket?

A megrendelésének rögzítéséről szóló automatikus e-mail megérkezésétől számított 3 munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot és visszaigazoljuk megrendelését, továbbá megadjuk a választott fizetési módnak megfelelő adatokat. Az értékegyenlítés megtörténte után rendelését a weboldalunkon megadott postázási rendnek megfelelően juttatjuk el Önhöz. A postázás rendjéről további információt oldalunkon az alábbi helyen talál: Szállítás. Kérjük vegye figyelembe, hogy a közölt postázási rendtől sajnos nincs lehetőségünk eltérni; megrendeléseket azonnali postázással vagy 1-2 napon belül jelenleg nem áll módunkban teljesíteni! Előfordulhat, hogy a főként tavasszal jelentkező megnövekedett érdeklődés miatt az Ön által leadott megrendelést csak hosszabb idő (1-2 hét) alatt tudjuk teljesíteni. Ebben az esetben mindenképpen e-mailben tájékoztatjuk!

Nem kaptam meg a mára ígért csomagot, mit tegyek?

Első lépésként kérjük ellenőrizze postaládáját, mert elképzelhető, hogy a nap során elkerülte a kézbesítőt! Ebben az esetben a kézbesítők papír alapú értesítőt hagynak hátra, amelyben megjelölik azt a postát, ahol küldeményét át tudja venni. Kérjük az értesítővel együtt fáradjon be a megadott postahivatalba küldeményének átvétele céljából! Amennyiben nem talált értesítőt postaládájában és megrendelését elsőbbségi, ajánlott küldeményként postáztuk, úgy kérjük vegye figyelembe, hogy a Magyar Posta az elsőbbségi küldeményekre maximum 2 munkanapos határidőt vállal. Az esetek 80%-ban a küldemény már a feladás másnapján megérkezik a címzetthez; ugyanakkor elképzelhető, hogy erre csak a feladást követő második napon kerül sor. Ha a második napon sem érkezik meg az elsőbbségi, ajánlott küldeménye vagy megrendelését 1 munkanapos MPL Postacsomagként postáztuk Önnek és a feladás másnapján nem kapta azt meg, akkor kérjük, hogy ennek tényét a hello@ragadozokert.hu -ra írt elektronikus levélben tudassa velünk! Rövid időn belül megadjuk küldeményének postai azonosítóját, amellyel érdeklődhet küldeménye holléte felől személyesen a helyi postán vagy elektronikusan a Magyar Posta Zrt. online nyomkövetőjében: Küldemény nyomkövetése. Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Posta Zrt.-vel a kapcsolatot nem tartjuk, továbbá a küldemény nyomkövetését nem tudjuk vállalni!

Nagyobb tételben szeretnék növényeket rendelni, számíthatok bármilyen mennyiségi kedvezményre?

A rendszeres havi akcióinkon felül (Akciók! menüpont) sajnos nem áll módunkban nagy tételben viszonteladókat kiszolgálni és kedvezményt biztosítani. Hisszük, hogy vásárlóinkat magas minőségű növényanyaggal, továbbá megfelelő mennyiségű és értékű ajándék növénnyel látjuk el!

Kaphatok szakmai segítséget egy növényes terrárium (florárium) elkészítéséhez?

Amennyiben florárium elkészítésében gondolkodik, úgy első körben arra kérjük, hogy tájékozódjon partnerünk weboldalán, ahol számtalan információt talál a témával kapcsolatban: Magyar Rovaremésztő Növény Természetvédő Egyesület – Növényes florárium készítése – Lépésről lépésre. Amennyiben ezek után bármi kérdése merül fel, úgy készséggel állunk rendelkezésére. Mindemellett szükség esetén szívesen nyújtunk segítséget a floráriumba szánt növények kiválasztásában; keressen bennünket bizalommal!

Miért nem kapok néhány órán belül választ az e-mailben vagy Facebook-on küldött kérdésemre?

Fontos irányelvünk, hogy igyekszünk minden egyes kérdést szinte azonnal, rövid időn belül megválaszolni! Minden egyes e-mailben feltett kérdést nagyra értékelünk és előre is köszönünk! Igyekszünk ezeket személyesen és magas szakmaisággal megválaszolni, ugyanakkor elképzelhető, hogy a válaszunkra hosszabb ideig várni kell! Habár szeretnék sokkal több időt az internetes kommunikációra fordítani, manapság a növények nevelésére kell összpontosítanunk időnk nagy részét. Amennyiben egy hétnél tovább tartana kérdésének megválaszolása, úgy kérjük küldje el azt ismét, mert elképzelhető, hogy vagy elkerülte figyelmünket vagy pedig nem érkezett meg elektronikus üzenete.

Hogyan tudok panaszt tenni sérült küldemény esetén?

Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy a csomag hosszú késéssel érkezik meg vagy a növények a szállítás során megsérülnek. Ha mégis erre kerülne sor, úgy a csomag átvételét követően rövidesen vegye fel velünk a kapcsolatot a hello@ragadozokert.hu elektronikus levélcímünkön! Kérjük küldjön egy fotót és leírást a sérült növényekről, hogy mielőbb megoldást találhassunk a problémára. Abban az esetben is hajlandóak vagyunk az egész megrendelést új növényekkel helyettesíteni, ha a csomag késése nem a mi hibánkból adódott. Ugyanakkor fenntartjuk a jogot a sérült növények visszaigénylésére, mely esetben a postaköltség a megrendelőt terheli. Tájékoztatjuk, hogy a küldemény átvételétől számított 2 nap elteltével sajnos már nem áll módunkban a megrendelt növényeket cserélni, azaz a helytelen tartásból adódóan károsodott növényeket újakkal helyettesíteni.

Hogyan tudok a vásárlástól elállni?

Bárminemű panaszát vagy vásárlástól való elállását a hello@ragadozokert.hu elektronikus levélcímen jelentheti be, melyre 2 napon belül válaszolunk. A megrendelés kézbesítésétől számított 14 munkanapon belül lehetősége van elállni a vásárlástól, abban az esetben ha a rendelt termékeket sérülésmentes állapotban visszaszolgáltatja részünkre. A termékek visszaküldésének postaköltsége a vásárlót terheli. A Termékek visszaszolgáltatása után visszatérítjük Önnek a Termékek ellenértékét. Tájékoztatjuk, hogy az általános 14 napos elállás lehetősége élő növényekre nem vonatkozik a 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet 5c pontja alapján, így ragadozó növények esetében a vásárlástól való elállásra és visszaküldésre nincs lehetőség. Bővebb információt a vásárlástól való elállásról az ’Üzleti feltételek’ menüpontban az Általános Szerződési Feltételek alatt talál.