Kürtvirágok

Észak-Amerikában honos, különleges ragadozó növények a veremcsapdával rendelkező kürtvirágok (Sarracenia). A csapda fedőlemeze nem csukódik le, csupán az eső általi felhígulástól védi a veremben levő emésztőnedvet. Sok napsütés hatására a növények tetszetős piros, rózsaszín, sárga, fehér színekben pompáznak, ekkor a legszebbek. A növény által termelt édes nedv csalogatja a rovarokat, melyek a verem peremén megcsúszva az emésztőnedvbe esnek. A kijutást a csúszós felszín és a lefelé álló szőrök teszik lehetetlenné. Tavasztól őszig a növény cserepestől 2,5-3 cm mélyen vízbe állítva tartható. Teleltetésük során, alacsonyabb hőmérsékleten (0-5 fok) és sok fényen tartsuk őket. Az ültetőközeg ebben az időszakban éppen csak nedves legyen, de ne száradjon ki! Télen a növény visszapusztul, elszáradnak a levelei, majd tavasszal a rizómából gyorsan új levelek fejlődnek. Szaporításuk történhet magvetéssel vagy tőosztással. Tartásuk nem nehéz; a helyes gondozást gyönyörű, színes és nagyméretű virágokkal hálálják meg!

Kürtvirág ajánlat

A csomagban az alábbi termékek találhatók:

  • 3 db eltérő, felnőtt méretű kürtvirág növény
  • 5 liter speciális kürtvirág ültetőközeg
  • 60 db kürtvirág magkeverék
  • 3 db műanyag virágcserép a magvetéshez
  • 1 db nyomtatott magvetési és tartási útmutató

Ára: 8000 Ft

Kedvezményes ár az ‘RKKEDV’ kóddal: 6500,- Ft

Rendelhető!

Sarracenia MIX – S

Ezzel az összeállítással azoknak szeretnénk kedveskedni, akik saját maguk kívánnak különböző fajtájú kürtvirágokat nevelni egészen kiskoruktól kezdve. Az összeállításban 10 db S-es méretű növény szerepel, melyek az alábbi fajtákból kerülhetnek ki, címkézetlenül és változó arányban: x ‘Stevensii’, purpurea, leucophylla hibrid, flava, hibrid, flava x minor, purpurea x rubra, alata, flava x alata.

Ára: 4500 Ft / 10 db

RENDELHETŐ!

Sarracenia MIX – M

Ezzel az összeállítással azoknak szeretnénk kedveskedni, akik saját maguk kívánnak különböző fajtájú kürtvirágokat nevelni. Az összeállításban 10 db M-es méretű növény szerepel, melyek mérete jelentősen nagyobb a fenti S-es összeállítás növényeinél. A kürtvirágok az alábbi fajtákból kerülhetnek ki, címkézetlenül és változó arányban: x ‘Stevensii’, purpurea, leucophylla hibrid, flava, hibrid, flava x minor, purpurea x rubra, alata, flava x alata.

Ára: 8500 Ft / 10 db

RENDELHETŐ!

Sarracenia MIX – L

Ezzel az összeállítással azoknak szeretnénk kedveskedni, akik saját maguk kívánnak különböző fajtájú kürtvirágokat nevelni. Az összeállításban 10 db L-es méretű növény szerepel, melyek mérete jelentősen nagyobb a fenti M-es összeállítás növényeinél. A kürtvirágok az alábbi fajtákból kerülhetnek ki, címkézetlenül és változó arányban: x ‘Stevensii’, purpurea, leucophylla hibrid, flava, hibrid, flava x minor, purpurea x rubra, alata, flava x alata.

Ára: 15000 Ft / 10 db

RENDELHETŐ!

Sarracenia leucophylla hibrid

Nagytermetű, mutatós növény! Kürtjeinek felső szakasza intenzív napsütés hatására fehér színben pompázik, pirosas erezettséggel tarkítva. Piros színű virágait tavasszal hozza, beporozva csíraképes magokat terem. Ősz végén a növény erőteljesen visszapusztul, a csapdák többsége elszárad, ekkor kezdi meg telelését.

Sarracenia flava

A faj magyar neve a sárga kürtvirág, ami a növény sárgászöld színezettségére utal! Hatalmas termetű, erőteljes faj, különösen mutatós! Veremcsapdájának szélén nagy mennyiségben választja ki édeskés rovarcsalogató nektárját. Hatékony vadász, a csapdák sokszor színültig vannak telítve rovarokkal. Télen különösen érzékeny a nedvességre, ekkor csak nedvesen tartsuk!

Sarracenia alata

Kimondottan ritkán beszerezhető, gyűjtőknek való ritkaság! Halovány kürtvirág névvel illetjük, mely a virág krémsárgás színére utal. A legnagyobb termetű faj, karcsú veremcsapdái nem ritkán az 1-1,5 méteres magasságot is meghaladják! Számtalan változat és hibrid szülőnövénye, a kínálatban az alapfaj szerepel. A növény legkönnyebben tőosztással szaporítható.

Sarracenia flava x minor

Ennek a hibridnek az egyik szülője az imént bemutatott sárga kürtvirág, amelytől sárgás-zöld színét örökölte a növény. Másik szülője a Sarracenia minor, ahonnan a felnőttkori kisebb termetet és a kissé lefelé hajló fedőt kapta meg. Könnyen tartható, hálás hibrid, melynek sárgászöld színű virágai illatosak. Magot nem igazán terem, ellenben a rizóma tőosztásával könnyen szaporítható!

Sarracenia hibrid

Igen termetes méretű hibrid, mely sokszínűségével díszít. A kürtök legfelső része pirosas, majd sárga és zöld színű sáv következik. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az egyik legeredményesebb ragadozó növényt, kürtjei általában tele vannak az áldozatul esett rovarokkal. Tavasszal hozza halványpirosas színű virágait, melyeket beporozva csíraképes magokat terem. Télen a levelek általában félig száradnak el.

Sarracenia
leucophylla x ’Stevensii’

Nagytermetű hibrid, mely színezettségével tűnik ki! A kürtök felső része piros és fehér színben pompázó, majd ez lentebb zöld színbe megy át. Erőteljes, nagyméretű rizómával rendelkezik, melyet feldarabolva vegetatívan könnyen szaporítható. Télen erőteljesen visszapusztul, majd tavasszal rövid idő alatt újra kihajt. Teleltetése minél világosabb helyen történjen!

Sarracenia x ’Stevensii’

Az imént ismertetett hibridhez nagyban hasonlító növény, azzal a különbséggel, hogy a kürtökön a fehér szín nem annyira kifejezett. Könnyen tartható, de valamivel lassabb fejlődésű növény! Közepes méretű, pirosa virágai sok csíraképes magot képesek teremni a beporzást követően. Az ültetőközeg télen csak épphogy nedves legyen!

Sarracenia
psittacina x leucophylla

Ennek a hibridnek az egyik szülője a papagáj kürtvirág (Sarracenia psittacina), melynek jellegzetes veremcsapda-alakja visszaköszön ezen a hibriden. Intenzív napsütés hatására a kürtök felső része piros-fehér színben tündöklik. Könnyen tartható, piros virágai vannak, melyeket ritkán hoz, ezért szaporítása tőosztással történik. Az idősebb tövek hatalmasak lehetnek!

Sarracenia purpurea

Bíbor kürtvirágnak hívjuk, ami utal a növény intenzív napsütés hatására kialakuló pirosas színezettségére. Alacsonyabb termetű faj, talajszinten növesztett veremcsapdákkal. A csapdafedél függőleges, így az esővíz felgyülemlik a csapda belsejében, majd az abban elszaporodó baktériumok fogják végezni a zsákmány enzimatikus lebontását. Idősebb korban hozza piros virágait, magokat kötve.

Sarracenia purpurea x rubra

Közepes termetű hibrid, mely meghatározó alakját és színét a bíbor kürtvirágtól örökölte. Különbség, hogy a csapdafedő hullámos szélű, nagyméretű. A növényen késő tavasszal jelennek meg rózsaszínes virágai, melyekből sok csíraképes mag fejlődik. Télen nem pusztul annyira erőteljesen vissza, ellenben ültetőközegét csak nedvesen tartsuk!