Hízókák

A hízókák (Pinguicula) többsége Mexikóban honos. Általánosan elmondható róluk, hogy alacsony és tömött, tőlevélrózsás növények. Virágaik színe igen változatos, lehet fehér, lila, piros vagy sárga. Ragadós leveleikkel ejtik el a rovarokat. Egyes fajok növekedése télen lelassul, ekkor eltérő alakú, ragadozásra alkalmatlan pozsgás leveleket növesztenek. Szaporításuk történhet tőosztással vagylevéldugványozással egyaránt. Tartásukban meghatározó, hogy cserepük alatt nem állhat álladó jelleggel víz. Könnyen tarthatók, nagyméretű virágaikkal a lakás díszei lehetnek! Különösen hatékonyak muslincák és szúnyogok ellen!

Pinguicula wesser

Az egyik leggyakrabban előforduló hízókafaj. Könnyen tartható, a ragadozó növényekkel még csak most ismerkedőknek is bátran ajánlható. Az enyhén hullámos szélű levelei nyáron napsütés hatására szépen színeződnek, télen a levelek zöld színűek. Virágokat gyakran hoz, melyek nagyméretűek, rózsaszínben pompáznak. Gyors növekedés és tőosztás jellemzi a fajt!

Pinguicula caudata

Szintén egy nagyon könnyen tartható hízókafaj, mely gazdag virágzással hálálja meg a helyes gondozást. Virágai rózsaszínűek, valamivel nagyobbak, mint az előző fajnak. Nyáron a levelek csakugyan színeződnek, de nem annyira szembetűnően, mint a P. wesser esetében.
Gyorsan nő, a cserépben a rendelkezésre álló helyet hamar kitölti.

Pinguicula x TINA

A kereskedelmi forgalomban leggyakrabban előforduló hibrid. Az előző két fajnál nagyobb méretű. Levelei nagyok, élénkzöld színűek, melyekkel télen is díszít. Nagyon látványos, gazdagon virágzik, a virágok halványlila színűek. Hálás növény, nagyon könnyen tartható! A helyes tartást tavaszi bő virágzással hálálja meg.

Ára: 1500 Ft

HAMAROSAN!

Ára: 2500 Ft

HAMAROSAN!

Pinguicula hibrid

Az alábbi hibrid egyik szülője a Pinguicula agnata lehetett. Közepes méretű, kemény levelekkel rendelkező növény. Jellemző rá, hogy télen a növény összemegy, a talajba süllyed. Ebben az időszakban kisméretű, spirálisan álló leveleit figyelhetjük meg. Dús virágzás jellemzi egész évben, kivéve a téli nyugalmi időszakot. Virágai sötétlila színűek, kimondottan szépek!

Pinguicula esseriana

Kistermetű hízókafaj, mely gyakran telepeket képez. Halvány, kisméretű virágait egész évben folyamatosan hozza, de tavasszal jóval többet! Nagyon könnyen tartható, jól sarjadzó faj. A téli időszakban növekedése lelassul, kissé összemegy, levelei ekkor igen sűrűn állnak. Ebben az időszakban kevesebbet öntözzük!

Pinguicula jaumavensis

Első látásra az előző fajra nagyon hasonlító növény, de közelebbről szemügyre véve egyértelműek lesznek a különbségek. A növény levelinek vége kissé begöngyölt és virágai is eltérnek a P. esseriana virágaitól. Kisebb termetű, ugyanakkor könnyen tartható, igénytelen, gyakran virágzó faj!

Pinguicula agnata

Számtalan hibrid szülője a faj. Jellemzőek rá a kemény, bőrnemű és könnyen eltörő, hosszúkás levelek. A tőlevélrózsában zöld színű levelek napsütés hatására nem színeződnek. Ritkábban virágzik, a virágok kisebb termetűek, fehér vagy halványrózsaszínűek.

Pinguicula agnata x ’Sethos’

Talán az egyik legszebb hibrid a hízókák között! Szépsége intenzív napsütés hatására mutatkozik meg, amikor a növény intenzív vöröslő színt vesz fel. Igénytelen mivolta mellett nagyon gyorsan nő, könnyen szaporítható! Még télen is rendszeresen virágzik, a virágok nagyok, erőteljes rózsaszínűek, sárgás torokfolttal.

Pinguicula agnata x gypsicola

Elegáns megjelenésű hízóka hibrid, mely hosszúkás leveleit a P.gypsicola-tól, a levelek teltségét pedig a P. agnata-tól örökölte. Halványibolya színű virágait nyár közepén hozza, a növény levelei napsütés hatására vöröslő színűek! Télen a növény visszahúzódik, ekkor mérsékelten öntözzük!

Pinguicula x ’Aphroditae’

Egy hosszúlevelű hibrid szerepel a kínálatban, mely egyik szülője a P. agnata, a másik pedig a hosszú levelű P. moctezumae. A növény egész megjelenése nagyon tetszetős! Nagyméretű halványrózsaszín virágokkal rendelkezik, emellett gyakran virágzik és könnyen szaporítható! Napsütés határa a levelek vöröslők!

Pinguicula moctezumae

A faj levelei különösen hosszúak és vékonyok, a növény nem a megszokott hízóka kinézettel rendelkezik. Annak ellenére, hogy tartása nem mondható túlságosan nehéznek; inkább a haladóknak ajánlott! Tartásához megfelelően laza szerkezetű közeg ajánlott! Gyakran virágzik, nagyméretű mélyrózsaszín virágokkal rendelkezik.

Pinguicula
gracilis x moctezumae

Egy kisméretű egy hosszú levelű faj közepes termetű hibridje. Nagyon könnyen tartható, gyors növekedésű növény. Jellemző rá a sarjtelepek képzése, ezáltal hamar betölti a cserépben rendelkezésre álló helyet. A levelek hosszúkásak, könnyen törnek ezért óvatosan ültetendő át!
Gyakran virágzik, a virágok halvány rózsaszínűek citromsárga torokkal.

Pinguicula
moctezumae x gigantea

Egy hosszúlevelű egy hatalmas méretű faj keresztezéséből létrehozott hibrid. A növény nagyra növő, akár 10-15cm hosszú leveleket is növeszthet. Maguk a levelek zöld színűek, azok napsütés hatására sem vöröslők.Gyorsan nő, gyakran virágzik, a virágok erőteljes rózsaszínűek, nagyon különlegesek!

Pinguicula
moctezumae x gypsicola

Két hosszúlevelű hízóka faj hibridje, mely megjelenésében nem a szokványos hízóka kinézetű. Levelei igen hosszúak, zöld színűek, kissé vöröslők. A növényt gyors növekedés és tetszetős virágok jellemzik. Nem ritka, hogy egy növényen akár 5-8 virág is van egy időben! Télen a növény visszahúzódik és telel, ezért ilyenkor mérsékelten öntözzük!

Pinguicula
moctezumae x rectifolia

Nagy termetű hibrid növény, hosszúkás, zöld színű levelekkel, melyek alapja fehér szőröket visel. Gyors növekedésű, ezáltal gyakrabban is virágzik. A hízókák között ez a hibrid rendelkezik a legnagyobb virágokkal, melyek mutatósak és erőteljes rózsaszínűek. Télen fejlődése megáll, a növény kissé összemegy, majd tavasszal erőteljes növekedésbe kezd.

Pinguicula x ’Cherry Blossom’

Közepes termetű, kerek tőlevélrózsával rendelkező hibrid. A zöld színű levelek napsütés hatására vörösödnek, tompa hegyűek. Gyakran virágzik, a növényen egy időben igen sok virág van, melyek jellegzetessége a hatalmas méret és a halványrózsaszín sziromlevelek. Gyors növekedésű, könnyen tartható!

Pinguicula
heterophylla x ’Sethos’

Nagyon különleges megjelenésű hibrid, élénkrózsaszín virágokkal. Nyáron a levelek intenzív napsütés hatására tetszetősen vöröslő színűek. Télen teljesen más típusú leveleket fejleszt a növény, ekkor erőteljesen vissza is húzódik a talajba. Ebben az időszakban mérsékelten öntözendő! Könnyű tartás és gazdag virágzás jellemzi!

Pinguicula emarginata

Kisebb termetű, de nagyon különleges, egyedi megjelenésű faj. Napsütés hatására a levelek pirosas-vörös színben pompáznak, a kanál alakú levelek széle pedig visszagöngyölt. Szinte mindig virágzik, virágai kicsik, fehér alapon lilával vonalazottak. Könnyen tartható, gyakran önmagától tövet osztó, ritkább faj!

Pinguicula moranensis

Nagytermetű faj, mely igen jellegzetes, zöld színű levelek növeszt. Könnyen tartható, gyakran virágzik, a virágok sötétlő rózsaszínűek, nagyméretűek. Télen a növény tövében kisméretű levelek jelennek meg, továbbá ilyenkor a talajba süllyed. Jó vízelvezetésű közeget kíván, nem szereti a pangó vizet!

Pinguicula gypsicola

Közepes termetű, hosszú levelű nagyon különleges faj. Mészkedvelő, ezért élőhelyén kőfalakon is megél. Nyáron zöld levelei szépen csillognak a mirigyek által termelt ragadós anyagtól. Virágai közepes méretűek, rózsaszínűek. A növény télen összemegy, ekkor tömött tőlevélrózsát alkotó kicsiny leveleket fejleszt. Ebben az időszakban nem szabad öntözni! Tartása odafigyelést igényel, ezért inkább gyűjtőknek való faj!

Pinguicula cyclosecta

A közepes termetű faj jellegzetessége, hogy nyáron, intenzív napsütés hatására levelei lila színben pompáznak, elterülők! Gyakran virágzik, virágai csakugyan lila színűek. Télen a növény növekedése megáll, ekkor összemegy, kissé a talajba süllyed. Ebben az időszakban mérsékelt öntözést kíván! Inkább haladóknak való ritka faj!

Ára: 2500 Ft

HAMAROSAN!

Pinguicula laueana

Igazi ritkaság a hízókák között, ugyanis ez az egy faj rendelkezik erősen piros színű virágokkal! A növény levelei a téli-nyári időszakban eltérnek, télen a növény növekedése megáll, visszahúzódik, ekkor mérsékelten öntözendő! Gyűjtemények elengedhetetlen darabja, haladóknak való faj!

Pinguicula rotundiflora

Igazi törpefaj a hízókák között! Nagyon kisméretű levelek alkotta tőlevélrózsa jellemzi. Ritkán virágzik, bár a virágok kicsik, a növény méretéhez képes nagyok, fehér színűek. Télen a növény telel, ekkor növekedése megáll, ebben az időszakban mérsékelten kell öntözni! Haladóknak való, gyűjteményes faj!

Pinguicula gigantea

Az egyik legnagyobb termetű hízóka mindközül, latin neve is erre utal! A kifejlett növények mérete vetekszik egy saláta méretével. A levelek sárgászöld színűek, általában elterülők. Nem túl gyakran virágzik, virágai lila színűek. Gyakori jelenség, hogy sarjnövényeket nevel a tövében, amelyekről jól szaporítható.

Pinguicula kondoii

Egy közepes termetű, különleges faj szerepel a kínálatban. A növény egyedi megjelenésű, melyet zöldszínű, bordó alapú, végükön visszagöngyölt levelei kölcsönöznek neki. A virág kistermetű, fehér színű lilás mintával. Könnyen tartható, télen növekedése leáll, kissé összemegy. Haladóknak való faj!

Pinguicula primuliflora

Közepes termetű, keskenyedő levelű faj. Egyedülálló jellemzője, hogy zöld levelek végén sarjnövényeket fejleszt, ezáltal vegetatívan jól szaporodik a növény. Ritkábban virágzik, a virág nagyon különleges fehéres rózsaszín. Jó vízelvezető képességű közeget kíván, érzékeny a pangó vízre! Haladóknak való ritkább faj!