Terresztris rencék

Különleges ragadozó növények a rencék (Utricularia). Képviselőik között mind vízi, mind pedig szárazföldi fajokat találunk. A rencék egytől egyik a vízben vagy szárazföldön (talajban) élő parányi szervezetek elejtésére specializálódtak. Az alább található növények mindegyike a szárazföldi (terresztris) csoportba tartozik. Jellegzetességük, hogy a földalatti hajtás az ültetőközeget sűrűn átszövi;a gyökereken hólyagcsapdák találhatók. A csapdák belsejében vákuum van, mely csapdaajtó felnyílása után beszippantja az áldozatot. A rencék tartása egyszerű, a helyes gondozást bő virágzással hálálják meg. Szeretik a meleg, párás helyeket, a növények alatt mindig álljon a lágy víz! Tőosztással igen könnyen szaporíthatók; egész évben növekednek, így teleltetni nem kell őket! (Kb. 2×2 cm-es, átszőtt talajkockák kerülnek postázásra a megrendelés során!)

Rence gyűjtmény

Az alábbi összeállítással a rencék szerelmeseinek szeretnénk kedveskedni! Tartalma 5 liter rence ültetőközeg és 12 db növény (L méretben) az alábbiak szerint – Utricularia: lateriflora, parthenopipes, praelonga, prehensilis, longifolia, livida, sp. Hermanus, nelumbifolia, tridentata, nelumbifolia x reniformis, tricolor, subulata. Korlátozott mennyiségben!

Ára: 15500 Ft

(22400,- Ft helyett)

Rendelhető!

Utricularia subulata

Egész évben virágzó, kistermetű rencefaj. Virágai sárga színűek, csíraképes magot kötnek, néha a virág kinyílása nélkül (zárt megporzás). A gyűjteményekben magról terjedve könnyen gyomosít, a rendelkezésre álló teret hamar benövi. Vékony, kicsiny zöld színű levelei vannak, a talajban pedig sűrűn állnak hólyagcsapdái. A talaj kiszáradása végzetes számára, ezért a növény cserepe alatt állandóan álljon a lágy víz! Könnyen tartható faj!

Utricularia lateriflora

Könnyen tartható, gyors növekedés rencefaj, amely rövid idő alatt benövi a rendelkezésére álló helyet. Nyáron virágzik, virágai aprók, ibolyakék színűek. Gyönyörű látvány, mikor számtalan virág egyszerre nyílik! A beporzás után a gömbölyded toktermésben sok mag fejlődik, amelyekkel a faj könnyen terjed. A levelei az előző fajénál hosszabbak, kissé hullámosak is lehetnek. A hólyagcsapdák kicsik, a talajt sűrűn átszövik

Utricularia parthenopipes

Ennek a fajnak bár kisméretű virágai vannak, talán mégis ezek a legszebbek a rencefajok virágai között. Az egyes virágokon fehér, sárga és lila szín figyelhető meg. A növényre jellemző, hogy szinte állandóan és nagy mennyiségben virágzik. A levelek kicsik, vékonyak. Mészmentes kvarchomok és tőzeg keverékében fejlődik a legszebben. Gyorsan nő, igénytelen!

Utricularia livida

A kisméretű rencék között viszonylag nagyobb, teltebb levelekkel és apró, fehér virágokkal rendelkező rencefaj. Sok fényre van szüksége a gazdag virágzáshoz. Nagyon gyorsan nő, szaporítása könnyű. Ehhez lényegében csak az átszőtt talajt kell felosztani, majd az egyes talajdarabokat új közeggel körbeültetni. Rövid időn belül a növény benövi az új cserépben rendelkezésre álló helyet.

Utricularia dichotoma

Közepes méretű, kövérded leveleket növesztő faj. A talajt gyorsan, nagyméretű hólyagcsapdákkal hálózza be. Virágai hosszú, elágazó száron jelennek meg, azok viszonylag nagyok és liláskék színűek. Könnyen tartható; a növény meghálálja, ha ültetőközegébe mészmentes kvarchomok is kerül. Szaporításra az átszőtt talaj feldarabolásával, új cserépbe való ültetésével történik.

Utricularia sandersonii

Ez a faj igen apró, kerek levelekkel rendelkezik, amelyek gyorsan beborítják a talajfelszínt. Igénytelen, gyors növekedésű rencefaj, halványlila virágokkal. A virágok felső két sziromlevele elálló, mintegy fülecskét képezve. A talajban rengeteg hólyagcsapdát hoz, dúsan átszőve azt. Meghálálja, ha a talajba némi mészmentes kvarchomok is kerül a talaj lazítása céljából.

Ára: 1500 Ft

hamarosan!

Utricularia prehensilis

Ez a sárga virágú faj hosszú virágzati tengellyel rendelkezik, ami gyakran csavarodó és elágazó. Viszonylag nagyméretű virágok és keskeny levelek jellemzik a növényt. A talajt rövid idő alatt átszövi hólyagcsapdáival. Talajlazításként a közegbe mészmentes kvarchomok keverendő! Gyorsan nő, igénytelen faj!

Utricularia praelonga

Ennek a növénynek a jellegzetessége, hogy az kétféle típusú levelet fejleszt: hosszú fűszerűeket és rövid, a rencékre jellemző típusúakat. Viszonylag nagyobb termetű és gyors növekedésű, emiatt a rendelkezésre álló ültetőközeget hamar benövi! A hólyagcsapdák nagyok, számuk kevesebb. A virágok csakugyan nagyok, sárga színűek. Valamivel ritkábban kapható, igényesebb faj!

Utricularia sp. Hermanus

Hosszú, hullámos szélű, de kisméretű leveleket növesztő faj. Nyáron gazdagon virágzik, a virágok közepes méretűek és kékeslila színben pompáznak. Gyorsan nő, igénytelen, rostos mohatőzegben jól érzi magát. Szereti a sok napsütést, ekkor a levelek kissé vörös színűek lesznek. Könnyen tartható, gyors növekedésű faj!

Utricularia tricolor

Ez a faj is látványos, lila színű virágokkal rendelkezik. Levelei viszonylag nagyobb méretűek, kerekdedek. Gyorsan nő és igénytelen, viszont kielégítő fejlődése érdekében laza talajt kíván! A hólyagcsapdák kisebb méretűek, ellenben számuk jelentős. Szaporítása az átszőtt talaj szétosztásával és új cserépbe ültetésével történik.

Utricularia tridentata

Gyors növekedésű, lila színű, közepes méretű virágokkal rendelkező szárazföldi rencefaj. Jellegzetessége a kerekded, viszonylag nagyméretű levelei, melyek az egész ültetőközeg felszínét beborítják. A talajban lévő hólyagcsapdák száma általában kevesebb, de ezt méretük kompenzálja.

Utricularia nephrophylla

Ez a növény vese alakú levelekkel rendelkezik. A talaj felszínén a levelek elterülnek, de általában szövik át a felszínt annyira gazdagon, mint a többi rencefaj esetében. A virág fehér színű, két sárgás csíkkal ellátva. Valamivel lassabban nő, ellenben könnyen tartható, de a célszerű mészmentes kvarchomokot keverni a közegbe, hogy a talaj lazább legyen.

Utricularia longifolia

Ritkábban kapható látványos rencefaj! Bőrnemű levelei zöldszínűek és hosszúak. A talajban lévő hólyagcsapdák csakugyan mértesek, sűrűn borítják be az ültetőközeget. Főként a többéves növények virágoznak, viszonylag ritkábban. Virágai sötétlilák, szépségük és méretük miatt az orchideákéval vetekednek! Minél lazább talajt kíván, a pangó vízre érzékeny

Utricularia nelumbifolia

Ritkán beszerezhető, nagytermetű és látványos faj a rencék között. Neve lótuszlevelűt jelent, amelyet a levéllemez vizlepergető tulajdonsága miatt kapott. Ideális számára a minél lazább ültetőközeg, ezért legszebben élő tőzegmohában fejlődik. A növény levelei mellett a hólyagcsapdák és a virágok is nagyméretűek – utóbbiak vetekszenek egy-egy orchidea virágával. Növekedése gyors és a fiatalabb példányok is sűrűn virágzanak!

Utricularia nelumbifolia x reniformis

Az előbbi faj hibridje, amely a karéjos leveleket az Utricularia reniformistól, a nagyméretű virágokat pedig az Utricularia nelumbifoliatól örökölte. Lehetőleg ezt a növényt is élő tőzegmohában neveljük, fejlődése ekkor lesz a leginkább kielégítő. Tartása könnyű, igyekezzünk minél magasabb fényintenzitású helyen nevelni, ekkor a helyes gondozást gyakori virágzással hálálja meg. Szaporítása az átültés során esedékes, amely tőosztással valósítható meg.