Törpe harmatfüvek

A harmatfüvek (Drosera) közé tartoznak, ugyanakkor méretük miatt külön kezeljük őket. Nevüket apró termetükről kapták, legfeljebb 1-2 cm-esek. Élőhelyükön sokadmagukkal telepeket képeznek, akár nagy területeket beborítva. Apró színes virágaik rövid életűek, mutatósak. Nem vagy kevés csíraképes magot érlelnek, ellenben vegetatívan különösen jól szaporíthatók! A tél közeledtével a tőlevélrózsa közepén sarjrügyek jelennek meg. Ezeket leválasztva, majd nedves tőzegre szórva, rendkívül hamar fejlődésnek indulnak, új növényeket létrehozva. Tatásuk során minél több közvetlen napfényt kapjanak, mutatós színeik ekkor jelennek meg igazán!

Drosera
ericksoniae x pulchella

A törpe harmatfüvek között ez a hibrid meglehetősen nagytermetű, mellette talán az egyik legkönnyebben tartható. A helyes gondozást nagyméretű rózsaszínű virágokkal hálálja meg. Ősszel növekedése lelassul, ekkor a tőlevélrózsa közepén sarjrügyek jelennek meg, melyekkel könnyen és gyorsan szaporítható vegetatív módon. Teleltetni nem kell, télen is szobahőmérsékleten tartható és ekkor is állhat folyamatosan cserepe alatt a víz.

Drosera omissa x pulchella

Ez a hibrid csakugyan könnyen tartható és gyors növekedésű. Intenzív napsütés hatására a tentákulumok vörös színűek, rajta a harmatcseppek szépen csillognak. A növény többedmagával telepeket alkot, szépsége is így érvényesül igazán! Viszonylag nagyméretű rózsaszínű virágait késő tavasztól nyár végégig hozza. Szaporítani az ősszel megjelenő sarjrügyek leválasztásával lehetséges.   

Drosera closterostigma

Kicsi termetű harmatfű, rózsaszínes megjelenéssel, ami kellő napsütés hatására alakul ki. Virágai fehérek és kicsik, általában egy virágszáron csak egy virág fejlődik. Többedmagával általában telepeket alkot. A növény szaporítása vegetatívan az ősszel fejlődő sarjrügyek elszórásával lehetséges. Cserepe alatt folyamatosan álljon víz, mellette biztosítsunk annyi fényt számára, amennyit csak tudunk! Könnyen tartható, hálás faj!

Drosera oreopodion

Kompakt megjelenésével gyönyörűen mutat ez a faj, leginkább egy fénylő drágakőre hasonlít!  A növény töve zöld színű, míg a kiszélesedő levéllemez és a mirigyszőrök vöröslők. Elhelyezése a lehető legvilágosabb helyre történjen! Meglehetősen kisméretű a növény, így többedmagával ültetve érvényesül szépsége igazán. Virágai aprók, fehér színben tündöklők. 

Drosera platystigma

Egyedülálló ausztráliai faj a törpeharmatfüvek között: mérete roppant kicsi, virágjai pedig erőteljes narancssárga színűek. A levélnyél  meglehetősen rövid, a levéllemez pedig kerek alakú. Szaporítása  főleg magokkal lehetséges; az ősz beálltával sarjrügyet keveset érlel. Élőhelyén mészmentes homokpadokon fordul elő, ezért ültetőközegéből sem hiányozhat némi kvarchomok.  

Drosera paleacea ssp. roseana

Egy kicsiny fára emlékeztető törpe harmatfű faj, mely többedmagával igen szép vöröses törpeerdőt alkot. A vöröses színeződés kellő napsütés hatására alakul csak ki, így igyekezzünk minél naposabb helyen tartani. Felnőttként is igen kisméretű marad, ezért egy cserépbe mindig több növény kerüljön! Csíramagokkal a faj  könnyen szaporítható!

Drosera scorpioides

Óriás a törpeharmatfüvek között! Mérete nem egyszer az 5 cm-t is meghaladó lehet. Könnyen tartható, nagyon látványos faj, amely egy kisméretű fára hasonlít. Ritkán virágzik, ellenben nagy mennyiségű és méretű csíramagot termel ősszel, melyekkel eredményesen szaporítható! Minél naposabb helyen tartsuk!

Drosera dichrosepala

Ennek a fajnak a megjelenése némiképp hasonlít a Drosera scorpioides megjelensére, ellenben a fácska alak sokkal tömöttebb, a növény több levéllel rendelkezik. Emellett mérete is valamivel kisebb, de még így is kiemelkedik a törpeharmatfüvek között. Apró termetű fehér virágait nyáron sűrűn nyitja, szaporítása csíramagokkal lehetséges!  

Drosera gibsonii

Ez a lenyűgöző ausztrál faj idővel hatalmas, akár 10 cm-t elérő fácska alakot vesz fel; így ez a legnagyobb méretű törpeharmatfű! Idős korában a növény támasztójellegű gyökerekkel rögzíti magát a talajba, ezzel biztosítva további stabil növekedését. Virágai ciklámen színűek, csakugyan termetesek. A növény ősszel nagyméretű csíramagokat érlel, ezekkel jól szaporítható.  Lassabb növekedésű, értékes faj!