Törpe harmatfüvek

A harmatfüvek (Drosera) közé tartoznak, ugyanakkor méretük miatt külön kezeljük őket. Nevüket apró termetükről kapták, legfeljebb 1-2 cm-esek. Élőhelyükön sokadmagukkal telepeket képeznek, akár nagy területeket beborítva. Apró színes virágaik rövid életűek, mutatósak. Nem vagy kevés csíraképes magot érlelnek, ellenben vegetatívan különösen jól szaporíthatók! A tél közeledtével a tőlevélrózsa közepén sarjrügyek jelennek meg. Ezeket leválasztva, majd nedves tőzegre szórva, rendkívül hamar fejlődésnek indulnak, új növényeket létrehozva. Tatásuk során minél több közvetlen napfényt kapjanak, mutatós színeik ekkor jelennek meg igazán!
Cserepenként több növény kerül postázásra!

Drosera
ericksoniae x pulchella

A törpe harmatfüvek között ez a hibrid meglehetősen nagytermetű, mellette talán az egyik legszebb és legkönnyebben tartható. A helyes gondozást nagyméretű rózsaszínű virágokkal hálálja meg. Ősszel növekedése lelassul, ekkor a tőlevélrózsa közepén sarjrügyek jelennek meg, melyekkel könnyen és gyorsan szaporítható vegetatív módon. Teleltetni nem kell, télen is szobahőmérsékleten tartható és ekkor is állhat folyamatosan cserepe alatt a víz.

Drosera closterostigma

Kicsi termetű harmatfű, rózsaszínes megjelenéssel, ami kellő napsütés hatására alakul ki. Virágai fehérek és kicsik, általában egy virágszáron csak egy virág fejlődik. Többedmagával általában telepeket alkot. A növény szaporítása vegetatívan az ősszel fejlődő sarjrügyek elszórásával lehetséges. Cserepe alatt folyamatosan álljon víz, mellette biztosítsunk annyi fényt számára, amennyit csak tudunk! Könnyen tartható, hálás faj!

Drosera scorpioides

Óriás a törpeharmatfüvek között! Mérete nem egyszer a 10 cm-t is meghaladó lehet. Könnyen tartható, nagyon látványos faj, amely egy kisméretű fára hasonlít. Ritkán virágzik, ellenben nagy mennyiségű és méretű csíramagot termel ősszel, melyekkel eredményesen szaporítható! Minél naposabb helyen tartsuk!

Drosera paleacea ssp. roseana

Egy kicsiny fára emlékeztető törpe harmatfű faj, mely többedmagával igen szép vöröses törpeerdőt alkot. A vöröses színeződés kellő napsütés hatására alakul csak ki, így igyekezzünk minél naposabb helyen tartani. Felnőttként is igen kisméretű marad, ezért egy cserépbe mindig több növény kerüljön! Csíramagvakkal könnyen szaporítható, hálás faj!