Télálló harmatfüvek

A harmatfüvek (Drosera) azon csoportja, melyek szélsőséges, hideg éghajlathoz alkalmazkodtak. Az év kedvezőtlen időszakát telelőrügy (hibernákulum) formájában vészelik át. Ennek a képzése még a hideg idő beállta előtt megtörténik, majd átmenti őket a következő évre. Magyarországon a télálló harmatfüveknek csupán egy faja (Drosera rotundifolia) él védett tőzegmohás lápjainkban. Télen ezeket a növényeket a szabadban kell tartani, széltől és csapadéktól védett helyen. Öntözés szempontjából tartsuk a növényeket ekkor szárazabban, ültetőközegük épphogy nedves legyen! A virágok könnyen érlelnek magot, ezekről jól szaporíthatók.

KÉRJÜK VEGYE FIGYELEMBE, HOGY A NÖVÉNYEK TELELNEK, EZÉRT MEGRENDELÉS ESETÉN TELELŐRÜGYEKET KÜLDÜNK, MELYBŐL A NÖVÉNYEK TAVASSZAL HAJTANAK KI! BŐVEBBEN A TELELÉSRŐL ITT OLVASHAT: KATT!

Drosera rotundifolia

Magyar neve – kereklevelű harmatfű – a levéllemez jellegzetes, kerek alakjára utal. Magyarországon majdnem kipusztult, az ország egyes védett területein még kis populációban él. Tőlevélrózsás, kistermetű évelő, a következő év tavaszára a markáns telelőrügye menti át. Nyáron gazdagon virágzik, a fehér virágok kicsik és sok csíraképes magot teremnek. Az eredményes csírázáshoz hideghatás szükséges!

Drosera intermedia

Közteslevelű harmatfűnek hívjuk a fajt magyarul. Az elnevezés utal a levelek alakjára és méretére egyaránt. A levéllemez kerekded és hosszúkás közötti, a növény termete pedig közepes. Gyakran virágzik, sok magot teremve. Az eredményes csírázáshoz minél hosszabb hideghatás szükséges! Teleltetése mindenképpen fűtetlen helységben, minél több fényen történjen, a közeg éppen csak nedves legyen!

Drosera anglica

Más néven hosszúlevelű harmatfűnek nevezzük, utalva a levelek alakjára.Az előbbi fajnál nagyobb méretű. A levelek nyáron napsütés hatására szépen pirosodnak. Magról könnyen szaporítható! Gyönyörű növény, főként tavasszal a telelőrügy kibomlása után. Egykor Magyarországon is élt, mára azonban sajnos hazánkban kipusztult.

Drosera filiformis ssp. filiformis

Nevének jelentése fonállevelű, utalva a levelek szokatlanul hosszú alakjára. A levelek zöldek, nyáron sok napsütés hatására enyhén színeződnek. Télen nagyméretű, gyapjas telelőrügyet fejleszt, ami átmenti a következő évre. Teleltetése alatt rendkívül érzékeny a nedvességre! Virágait nyáron hozza, azok nagyok, rózsaszínűek. Ritkán kapható, inkább haladóknak ajánlott növény!

Drosera filiformis var. Tracey

A fonállevelű harmatfűnek a nagyméretű alfaja az itt szereplő növény! A levelek hossza elérheti a 60 cm-t! A levelek világoszöldek, napfény hatására sem színeződnek. A növény télen gyapjas-szőrös fehér telelőrügyet képez, ekkor szinte teljesen szárazon tartsuk. Virágai sterilek, magot nem teremnek. Rendkívül ritkán kapható, inkább gyűjtőknek való ritkaság!

Drosera x hybrida

A közteslevelű és a fonállevelű harmatfű hibridje a növény. Méretét és megjelenését tekintve inkább a fonállevelű harmatfűre hasonlít. A virágok kicsik, fehér színűek és sterilek. Ellenben vegetatívan önmagától szaporodik, több tenyészőcsúcsot nevel. Ősszel telelőrügyet fejleszt, ami átmenti a következő évre a növényt! Élő tőzegmohában kitűnően fejlődik!